17/03/2025
Καταναλώτρια από τη Λιθουανία αγόρασε υποδήματα αξίας 730 ευρώ από ελληνικό διαδικτυακό κατάστημα. Το προϊόν δεν την ικανοποίησε ποιοτικά.
Με τον Κανονισμό (ΕΕ) 524/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου δημιουργήθηκε και ανατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανάπτυξη και συντήρηση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Επίλυσης Διαφορών («πλατφόρμα ΗΕΔ»), ως ενιαίου σημείου εξυπηρέτησης των καταναλωτών και των εμπόρων που επιδιώκουν την εξωδικαστική επίλυση διαφορών που προκύπτουν από συμβάσεις ηλεκτρονικής πώλησης προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών.
Η πλατφόρμα ΗΕΔ έχει τη μορφή διαδραστικού ιστότοπου, μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν να συμφωνήσουν με τους εμπόρους ως προς τη χρήση αναγνωρισμένου και πιστοποιημένου φορέα Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (ΕΕΔ) που έχει περιληφθεί στην πλατφόρμα ΗΕΔ και ο οποίος συμμορφώνεται με την Οδηγία 2013/11/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Το ΕΚΚ Ελλάδας έχει αναλάβει τον ρόλο του ελληνικού Σημείου Επαφής ΗΕΔ, παρέχοντας υποστήριξη σε όλους τους ενδιαφερόμενους (καταναλωτές, προμηθευτές και φορείς ΕΕΔ).
Ωστόσο, ύστερα από έρευνα της Ε.Ε. σχετικά με τα αποτελέσματα λειτουργίας της πλατφόρμας ΗΕΔ σε όλα τα κράτη-μέλη, προέκυψε ότι μόνο ένα μικρός αριθμός καταναλωτών τη χρησιμοποιεί για να υποβάλει καταγγελία, ενώ μόνο στο 2% αυτών των καταγγελιών επιτυγχάνεται αμοιβαία συμφωνία με τους εμπόρους για την καταβολή προσπάθειας εξωδικαστικής επίλυσης με τη διαμεσολάβηση φορέα ΕΕΔ.
Με βάση τα παραπάνω -αρνητικά- αποτελέσματα, εκδόθηκε ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/3228, με τον οποίο καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 524/2013 και διακόπτεται οριστικά η λειτουργία της Πλατφόρμας ΗΕΔ, ως εξής: